Έβλεπα το παρακάτω βίντεο, ένα ακόμη από τα αγαπημένα μου κανάλια για τους πολιτισμούς που -όλες οι ενδείξεις λένε πως- υπήρξαν πριν τον “κατακλυσμό” του 9.800 πΧ.

Όπου τέθηκε πράγματι ένα πολύ σημαντικό ερώτημα/παρατήρηση: Εάν οι κατασκευές είναι πάρα πολύ παλιές, τελικά η φύση αναλαμβάνει και παίρνει πίσω αυτό που δικαιωματικά ίσως και να ήταν δικό της και πολλές φορές δόθηκε η απλή ερμηνεία του “φυσική κατασκευή”.

Φυσικές κατασκευές;

Είναι όμως έτσι; Μπορεί η φύση να δημιουργήσει γωνίες, σκαλοπάτια και δομή που θυμίζει τείχη; Δεν νομίζω. Κι όμως, κατασκευές όπως οι ακόλουθες, έχουν ερμηνευθεί πολλάκις ως “φυσικά κατασκευάσματα”, όπως για παράδειγμα το τείχος Kaimanawa στην Νέα Ζηλανδία, το Bimini road και η Ατλαντίδα της Ιαπωνίας:

(Για την τεχνολογική ανακολουθία που βλέπουμε σε μεγαλιθικές κατασκευές, όπου οι νεώτεροι πολιτισμοί είναι κατώτεροι των παλαιών, είναι κάτι που θα παρουσιάσουμε σε επόμενο άρθρο.)

Αρχαίες ακροπόλεις πάνω σε λόφους

Και φυσικά, όσο πιο πίσω πάμε, τόσο πιο δύσκολο είναι να καταλάβεις μια ανθρώπινη κατασκευή από ένα φυσικό κατασκεύασμα, όπως για παράδειγμα τα Tells (Τελλ στα ελληνικά).

Εδώ πλέον πηγαίνουμε σε κατασκευές, όπου μόνο στην προσπάθεια κατανόησης του όγκου, μιας πιάνει πονοκέφαλος. Και όχι μόνο, γιατί όταν έχουμε αναφορές που πηγαίνουν πίσω στο 2.800 πΧ για την ύπαρξη πόλεων πάνω σε Τελλ, δηλαδή πάνω σε “επιχωματωμένα ερείπια, άλλες κατασκευές οι οποίες με τη σειρά εγκαταλείπονταν με τον καιρό για να χτιστούν πάνω σε αυτές νεότερα κτίσματα, σε ψηλότερο επίπεδο“, εύκολα μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα Τελλ για να δημιουργηθούν, πάλι για μια ακόμη φορά, εύκολα μπορούμε να πάμε πίσω στην προκατακλυσμιαία εποχή και ακόμη παραπέρα (μιας και μιλάμε για αλληλουχία επιχωματωμένων ερειπίων).

Τώρα, γιατί ένας λαός, να πάει και να χτίσει πάνω σε επιχωματωμένα ερείπια (εκατοντάδων ή και χιλιάδων χρόνων πίσω, σε σημείο που να φαίνεται ως φυσική κατασκευή), αυτό είναι ένα άλλο θέμα – τυχαίο; το γνώριζαν; έχει κάποια άλλη (τελετουργική ίσως) σημασία;

Στο σημείο αυτό θα έλεγα “η ιστορία θα δείξει”, αλλά έχουμε ένα θέμα με την ιστορία, ή τουλάχιστον με την mainstream ιστορία και αρχαιολογία. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξουμε λίγο το μυαλό μας και να ακούσουμε την γη τι έχει να μας πει, όχι απλώς να δεχόμαστε αυτά που θέλουμε να ακούσουμε.