Ο Robert Bauval, στο “The Story of Osiris”, κάνει μια μοναδική αναφορά στην ιστορία του Παρισιού και την προέλευση του ονόματός της: ένας ναός αφιερωμένος στην Ίσιδα έδωσε το όνομα στην πόλη: par Isis -> Paris.
Είναι όμως έτσι;
Το όνομα της πρωτεύουσας της Γαλλίας προέρχεται από τη φυλή Gaulish Parisii που κατοικούσαν στο Isle de la Cité και στις όχθες του Σηκουάνα, ξεκινώντας περίπου το 250 π.Χ. Θα μπορούσε να ονομαζόταν κάτι σαν Lucotocia, πιθανότατα από την κελτική λέξη για το «έλος» (marsh). Όταν οι Ρωμαίοι τους κατέκτησαν, έχτισαν μια στρατιωτική βάση στην ίδια τοποθεσία με το όνομα Lutetia Parisiorum («Lutetia of the Parisii»), η οποία κατέληξε στο «Παρίσι».
Στη Geographica του Πτολεμαίου, αναφέρεται επίσης η φυλή Parisii στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας, και οι μελετητές έχουν υποθέσει εάν οι Parisii του Γιορκσάιρ ήταν συνδεδεμένοι με τους Parisii του Σηκουάνα. Επιπλέον, ενώ κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος για το τι σημαίνει το όνομα Parisii, ορισμένοι μελετητές των Κελτών πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προέρχεται από πρωτοκελτικές λέξεις που σημαίνουν «διοικητές» ή ίσως «μαχητές» ή «αυτοί από τα καζάνια».
Όπως φαίνεται, είναι πολύ απίθανο το τμήμα «-isii» της φυλετικής ονομασίας Parisii να έχει σχέση με την Ίσιδα. Αυτή είναι μια εικασία που ξεκίνησε πριν από εκατοντάδες χρόνια και μόνο τελευταία έχει σημειωθεί μια σημαντική αύξηση καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν μυστήρια και συνδέσεις με το μαγικό και μυστήριο παρελθόν, κυριολεκτικά παντού.
Πρέπει να είμαστε σαφείς εδώ. Είναι αλήθεια ότι η Ίσιδα έχει μακρά ιστορία στη Γαλλία και στην πόλη του Παρισιού. Η Ίσιδα ήρθε στη Γαλατία με τους Ρωμαίους, με τον ίδιο τρόπο που η λατρεία της εξαπλώθηκε σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Έτσι, αν και υπάρχουν ιερά και ναοί της Ίσιδας στη Γαλλία, το Παρίσι, ως τέτοιο, δεν έχει καμία σχέση μαζί της.
Και τώρα; Τόση φασαρία για το τίποτε, για την Αναζήτηση της Ατλαντίδας; Φυσικά και όχι! Αντίθετα, συνεχίζουμε να ψάχνουμε με τον ίδιο τρόπο όπως πριν. Ωστόσο, είναι καλό να ξεκαθαρίζουμε την άποψή μας από παραπλανητικές πληροφορίες, λανθασμένες κατευθύνσεις και παρερμηνείες.
Ομολογώ ότι αυτή θα ήταν μια πολύ ωραία ιστορία αν ήταν αλήθεια. Αλλά, όπως φαίνεται, δεν είναι.
Η αναζήτηση συνεχίζεται.